I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november, med høyest aktivitet i april-mai og igjen på sensommeren, men dette kan variere fra år til år. De fleste TBE-tilfellene oppstår imidlertid i løpet av høysommeren når folk flest er mer aktive i naturen og kommer i kontakt med flått.
Flåtten lever i to til tre år og vokser fra å være noen tidels millimeter som larve til å bli 3-4 millimeter som voksen. Hvis du har sett en flått som allerede har bitt, vet du at den kan bli enda større når den er full av blod.
Flåtten er mest aktiv sent på våren og tidlig på høsten. Det er vanlig at en som har fått flåttbitt samme dag får en lett rødhet rundt bittet, som så går over av seg selv. Men hvis du får rødhet etter omtrent en uke, kan det være et tegn på borrelioseinfeksjon, og da må du søke medisinsk hjelp.
En liten andel av flåtten bærer på smittestoffer som kan overføres til mennesker når de biter seg fast. Dersom TBE-viruset skulle overføres, ville mange ikke hatt noen problemer i det hele tatt eller kun fått milde symptomer, fordi kroppens eget immunsystem hos de fleste som blir bitt bekjemper viruset før det rekker å spre seg i kroppen. Men i noen tilfeller kan symptomene bli verre. Du kan lese mer om flåttbitt og sykdommer på FHIs nettsider.
I Norge er det spesielt langs kysten rundt Oslofjorden og nordover opp til Helgelandskysten at vi finner skogflåtten. I størst antall er den på Sørlandet og Vestlandet. Det er først og fremst klima og tilgang på vertsdyr som påvirker hvor langt nord i landet flåtten overlever. Skogflåtten har den siste tiden også begynt å spre seg litt lenger nord og lenger inn i landet (opp i høyden) sammenlignet med tidligere.
Kilde: Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer